Wat is de glycemische index?
De glycemische index zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Als 2 producten worden gegeten met waar evenveel koolhydraten in zitten, kan bij het ene product sneller meer glucose in het bloed komen dan bij het andere. De zogenaamde glycemische respons verschilt. Daarom wordt ook wel gesproken over ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. De bereiding van producten heeft ook een invloed op de glycemische waarde, zie worteltjes in beide categorieën. het wil niet direct zeggen dat het niet gezond is als het in de rode rij staat. Maar voor je bloedsuikerspiegel en dus alvleesklier is het minder gewenst. Blijf altijd zelf nadenken: op internet vind je nog steeds verschillende waarden omdat niet iedereen de waarden op dezelfde manier berekent.
Overzicht langzame en snelle koolhydraten
GI Slechte koolhydraten
110 Maltose (Bier)
103 Dadelstroop
100 Glucose/dextrose/druivensuiker
95 Aardappels uit de oven, frites
95 Rijstebloem
95 Gemodificeerd zetmeel
90 Aardappelpuree, chips
85 Honing
85 Zeer wit brood (hamburger)
85 Gekookte wortelen
85 Cornflakes, popcorn
85 Druivensap, gedroogde dadels
85 Snelkookrijst, rijstwafel, gepofte rijst
80 Tuinbonen (gekookt)
80 Chips
80 Tapioca meel (Cassave)
80 Gedroogde dadels
70 Pompoen, watermeloen
70 Suiker
70 Wittebrood (stokbrood)
70 Ontbijtgranen (met geraffineerde
suiker)
70 Candybars
70 Gekookte aardappel, meiknolletjes,
koolraap
70 Cola, frisdranken
70 Koekjes
70 Witte rijst
70 Noedels, ravioli
65 Couscous
65 Jus d’orange (industrieel)
65 Rozijnen
65 Bruin brood
65 Aardappels in de schil
65 Rode biet
65 Jam met suiker
60 Verse dadels
60 Griesmeel
60 Langkorrelige geraffineerde rijst
60 Banaan, meloen, lychees
55 Witte pasta, zacht gekookt
55 Zandgebak
GI Goede koolhydraten
50 Bruinbrood verrijkt met extra zemelen
50 Boekweitmeel, boekweitflensjes
50 Zilvervlies rijst, basmati rijst
50 Erwtjes uit blik
50 Bataat, mango
50 Volkoren pasta
45 Capucijners
45 Spaghetti, al dente
45 Gekookte bulgur
40 Druiven
40 Verse doperwtjes
40 Lonton, ketan (indonesische kleefrijst)
40 Chinese kleefrijst
40 Vers geperst sinaasappelsap
40 Biologische appelsap
40 Ontbijtgranen (volkoren, zonder
suiker)
40 Pompernikkel (donker roggebrood)
40 Volkoren roggebrood, volkoren
tarwebrood
40 Volkorenpasta (al dente)
40 Bruine bonen
35 Vijgen, gedroogde abrikozen
35 Chinese mie (van mungoboon)
35 Indiaase wilde mais
35 Wilde rijst
35 Quinoa
35 Sinaasappel, peer
30 Rauwe wortelen
30 Melkproducten
30 Witte bonen
30 Bruine en gele linzen
30 Kikkererwten
30 Perzik, appel
30 Sperziebonen
30 Soja vermicelli
22 Vruchtenjam zonder suiker
22 Groene linzen
22 Bittere chocolade (min. 72% cacao)
22 Gele en groene spliterwten
22 Kers, pruim, grapefruit
20 Fructose
20 Soja bonen, gekookt
15 Tofu/tahoe
15 Walnoten, pinda’s
15 Verse abrikozen
15 Knolselderij
10 Ui, knoflook, bladgroente, tomaten,
aubergines etc
De G.I. is een indicatie. Waarschijnlijk weet je het ook wel, alleen lijken we het te zijn vergeten. Eerlijk eten en eten dichtbij de oorspronkelijke waarde van het voedsel. Een voorbeeld is bijvoorbeeld aardappelen (met schil), aardappelpuree en gebakken aardappelen.
Een appel is een ander voorbeeld. Niet alleen geeft de appel ons een schat aan essentiële fytonutriënten. De appel is tegelijkertijd ook in de juiste portie. Probeer 5 tot 6 kleinere maaltijden op een dag te eten. De porties zijn dan ter grootte van je vuist.
Tenslotte heeft je lichaam alle bouwstenen nodig. Dus eiwitten, vetten & koolhydraten, vitamine en mineralen (fytonutriënten). Een van de drie weg laten is niet aan te raden. Vetarm is niet handig aangezien je de vetten nodig hebt om je vitaminen op te nemen en te transporteren. Het is niet het vet wat ons dik maakt, maar de suikers en de loze koolhydraten. De laatste jaren lijkt ons voedsel vooral uit fabrieksvoedsel te bestaan. Enkel eenvoudige snelle en veelal loze koolhydraten. Vandaar ook de term fast food.