Waarom omega-3 en polyfenolen essentieel zijn voor een gezond leven
Maar ik eet gezond…toch?
Waarom is een goede balans tussen inname van omega-6: omega-3 zo belangrijk?
En wat zijn polyfenolen eigenlijk?
Ontdek waarom de meeste Westerse inwoners te weinig omega-3 en polyfenolen binnenkrijgen en wat je kunt doen om meer van deze belangrijke voedingsstoffen in je dieet op te nemen. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van omega-3 en polyfenolen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je gezond en vitaal blijft.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bijna alle inwoners van de Westerse landen in verhouding teveel omega-6 en te weinig omega-3 binnenkrijgen.
Dat zal wel meevallen, dacht ik…
Tenslotte eet ik regelmatig zalm (1x per week) en eet ik vaak ongezoute en ongebrande noten. Ik eet amper vlees maar wel met regelmaat kip.
Alles wat ik bak en braad, doe ik in rijstolie of kokosolie. Ik weet ook dat olijfolie alleen zijn goede eigenschappen behoudt als je het koud eet, als dressing bijvoorbeeld. Bij verhitting raakt het zijn goede eigenschappen kwijt.
Ik was daarom ook zeer verbaasd dat de uitslag van de bloedtest een verhouding aangaf van
34:1!!! Mijn inname omege-6 is dus veel en veel te hoog!!!!
En als dat op mij van toepassing is, zal dat zeker ook voor anderen kunnen gelden.
Tijd dus om nog eens goed mijn voedingspatroon en beweegschema erbij te pakken, want ik wil
graag gezond en vitaal blijven. Dus niet alleen DENKEN dat ik gezond leef, maar ook meer DOEN.
Wat zijn dan die omega-vetzuren en polyfenolen?
Natuurlijk hoort er ook enige uitleg in dit blog over omega-vetzuren.
Je hebt vast wel eens gehoord van omega-3, 6 en 9 en over EPA/DHA/APA/GLA.
Een gezonde maaltijd bestaat uit de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.
In dit blog beperk ik mij met uitleg over de vetten.
Een overschot aan vetten uit een maaltijd slaat je lichaam op voor tijden dat je het wellicht nodig zou hebben bij een tekort. Ons lichaam werkt namelijk nog altijd zoals de jagers uit de oertijd.
Bij een eventueel tekort kan het lichaam een voorraadje aanspreken.
In onze tijden met supermarkten in vrijwel elke woonwijk, zijn er amper nog tekorten.
Wel zijn er overschotten en die uiten zich op herkenbare plekken: je buik, je benen, een zwembandje, kipfilets onder je armen etc etc.
Natuurlijk willen we hier graag vanaf. Door minder koolhydraten te eten, gaat je lichaam de vetreserve aanspreken (ketose). Daarom is koolhydraatarm eten zo populair. Maar is dat dan de oplossing?
Vetten en eiwitten geven een verzadigd gevoel. Dat is mooi natuurlijk, want de hele dag met een hongergevoel lopen, wil je niet.
Belangrijker is dat vetzuren bouwstenen zijn voor de cellen van ons lichaam.
Vitamines A, D, E en K zijn alleen in vet oplosbaar. Best belangrijk dus, die vetzuren!
Op de etiketten van de producten die wij kopen, kun je de verdeling zien tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren (en dan ook nog de verdeling tussen enkelvoudig en meervoudig en trans- en vetzuren) Het is voor de meeste mensen wel bekend dat onverzadigde vetten beter voor je zijn dan verzadigde. De naam geeft het al een beetje aan, natuurlijk! Verzadigde vetten mogen ook wel, maar vooral niet “te” veel. Het lastige is, wanneer heb je “te” veel verzadigde vetten binnen gekregen?
Inzicht in je eigen voedingspatroon is dus belangrijk!
Omegavetzuren vallen onder meervoudige onverzadigde vetzuren. Ze zijn daarnaast weer onder te verdelen in omega-3, 6 en 9. Wat doen die 3 vetzuren dan precies, wat is het verschil?
Omega-3 zijn essentiële vetzuren, die je binnen moet krijgen via voeding. Je lichaam kan deze niet zelf aanmaken. Er zijn plantaardige en visvetzuren.
De omega-3 vetzuren zijn zo belangrijk omdat deze lichaamscellen repareren.
Omega-6 vetzuren zijn ook essentiële vetzuren.
Ook deze zijn onmisbaar voor je lichaam omdat ze je immuunsysteem sterker maken.
Omega-9 vetzuren, deze kan je lichaam zelf aanmaken.
Deze vetzuren stimuleren de productie van hormonen. Ook belangrijk dus!
Wat zijn polyfenolen?
Polyfenolen zijn een groep van plantaardige stoffen die voorkomen in fruit, groenten, thee, koffie en rode wijn. Deze stoffen hebben krachtige antioxidanteigenschappen en zijn daarom belangrijk voor onze gezondheid.
Polyfenolen helpen ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen. Ze kunnen ook het risico op bepaalde ziekten verminderen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.
Polyfenolen kun je binnenkrijgen door regelmatig fruit en groenten te eten. Vooral bessen, appels, citrusvruchten, druiven en donkere bladgroenten zijn goede bronnen van deze stoffen. Ook thee, koffie en rode wijn bevatten polyfenolen. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat het drinken van te veel koffie en alcohol ook negatieve effecten kan hebben op onze gezondheid.
Maar hoe komt het dat de inname van omega-6 zo hoog is ten opzichte van de omega-3?
De meest ideale verhouding is 1:1. Dit is echter een utopie geworden met onze huidige leefstijl.
Een verhouding van 3:1 zou daarom wenselijk zijn.
Nogmaals, mijn verhouding was 34:1! Werk aan de winkel dus!
Omega-6 zit in producten die we helemaal niet nodig hebben, maar die wel vrijwel dagelijks worden gegeten. Denk bijvoorbeeld aan koekjes, sausjes, chips, voorgebakken frites en margarine.
Maar dat is nog niet alles. Al die producten worden gemaakt met goedkope, plantaardige olie van o.a. maïs en zonnebloemen. Ook dieren krijgen dit binnen via hun eigen voeding.
Als wij dan weer hun vlees eten, krijgen wij het dubbel binnen: teveel dus, ten opzichte van de gewenste balans 3:1 tussen omega-3 en omega-6.
Het is dus best lastig om je inname van omega-6 drastisch te verminderen. Wat niet alleen voor mijzelf belangrijk is. Een extra inname van omega-3 kan daar natuurlijk ook bij helpen!
Hoe mooi is het dus dat onze Balance-Oil al het juiste bevat wat wij nodig hebben om de belangrijke balans te herstellen!
Want…. Door een tekort aan omega-3 en het overschot aan omega-6 kunnen je cellen niet herstellen. Ieder lichaam heeft een constante celdeling. Celdelingen zijn kopietjes, van kopietjes, van kopietjes. Super belangrijk dus om jouw cellen in de beste conditie te houden of krijgen!
Mocht je over een te lange periode teveel omega-6 ten opzichte van omega-3 binnen krijgen, heb je een grote kans dat je cellen uiteindelijk ontstoken raken. Deze ontstekingen kunnen dan weer invloed hebben op bijvoorbeeld:
– obesitas
– hart- en vaatziektes
– alzheimer
– diabetes
– parkinson
– kanker
– reuma
– fibromyalgie (reuma van de “weke delen”)
Voor mij persoonlijk dus een enorme motivatie en stimulans om die verhouding 34:1 weer op orde te krijgen! Ben jij inmiddels ook benieuwd hoe het met JOUW balans staat?
Klik dan op de button voor meer info!
Inmiddels ben ik dagelijks begonnen met Balance-Oil .
Na 120 dagen ga ik weer een test doen om te kijken hoe het DAN met mijn balans gesteld is….
Ik hou jullie op de hoogte in een volgend blog!
Hierbij een lijstje met de meest voorkomende bronnen van omega-3, 6 en 9:
Omega 3 bronnen
Lijnzaad
Walnoten
Vis (makreel, forel, haring, zalm, tonijn)
Omega 6 bronnen
Sesamolie
Zonnebloemolie
Maïsolie
Palmolie
Margarine/halvarine
Pompoenpitten
Omega 9 bronnen
Olijfolie
Avocado
Hazelnoot
Macadamia
Amandelen
Ook interessant: ons blog over Insuline resistentie , metabool syndroom of stabiele bloedsuikerspiegel
bronnen:
Dietary omega-6, but not omega-3 polyunsaturated or saturated fatty acids, increase inflammation in primary lung mesenchymal cells | American Journal of Physiology-Lung Cellular and Molecular Physiology