Ga naar de inhoud
Home » Blog » Leefstijl en glycemische index

Leefstijl en glycemische index

Het moderne dieet en onze spijsvertering

glycemische index, diabetes, troosteten

Onze huidige leefstijl: hoe komen we uit deze bloedglucose ‘rollercoaster’?


In Noorwegen heeft Dr. Lindberg heeft grote successen behaald in zijn kliniek door een combinatie van maatregelen. Hij geeft lifestyle seminars (5000 mensen per jaar), kooklessen om gezond te leren koken, hij heeft 130 lifestyle counselors in Noorwegen en 40 in Zweden opgeleid. Hij heeft inmiddels 12.000 patiënten sinds 1997 gehad in zijn klinieken waarvan 40% met metabool syndroom. Diabetes kan voorkomen worden wanneer er een pakket aan maatregelen genomen wordt. Minder eten en meer bewegen is niet het antwoord op de diabetes epidemie.
Leefstijl veranderingen en de juiste voedingsadviezen zijn dit wel.

Dit zijn de adviezen die Dr. Lindberg o.a. heeft toegepast:

– Lage GL: rond de 40 GL per dag (10 GL’s voor ontbijt, 2 maal 5 voor tussendoor, 10 voor de lunch en 10 voor het diner), dus suikervrij met ook nog een beperking voor koolhydraten die de insulineproductie bevorderen zoals brood, pasta, rijst, geraffineerde granen, aardappelen, etc.
– Voedselintoleranties die ontstekingen kunnen geven worden geëlimineerd.
– Minimaal 400 gram groenten per dag en 2 stuks fruit per dag.
– Omega 3 wordt extra geadviseerd in de vorm van vette vis en suppletie. Geen transvetzuren (margarine, gebak, snacks, etc).
– Suppletie van o.a.; een multivitamine, multimineralen, vitamine C(500-1000mg per dag) en andere antioxidanten (phyto vite), chroom ( Lipotrim, picolinaat of polynicotinate) (400-600 mcg per dag goed verdeeld over de dag),  Omega 3 (EPA/DHA 1;4), Co enzym Q10.

Onderaan de pagina staat een uitgebreide glycemische index, zodat je eenvoudig kunt zien hoe voeding onderverdeeld is.

– Anti diabetes voedingsmiddelen worden extra ingezet. Denk daarbij aan: bessen, appels, peren, boekweit, linzen, pruimen, hele haver, havervlokken en haverzemelen, gerst, ongeraffineerde koudgeperste oliën zoals lijnolie, walnootolie, olijfolie als saladedressings.
– De voeding is rijk aan eiwitten (35% -50%) om de hormonen in balans te houden :
zacht gekookte of gepocheerde eieren, vis, yoghurt, zaden, noten, peulvruchten.
– Zout beperken en meer kalium in de vorm van groenten(sap).
– Koffie en alcoholbeperking.
– Speciale bewegingsprogramma’s, cardio vasculair minimaal 30 minuten per dag plus 2 tot 3 x per week een fitnessprogramma dat gericht op ontwikkeling van spieren.
– Kooklessen, voldoende zonlicht, stoppen met roken, beter slapen (minimaal 7 tot 8 uur), meditatie of andere vormen van ontspanning om de cortisol te verlagen (stress reductie).

Het moderne dieet is in strijd met onze genen: ons spijsverteringssysteem is er op gemaakt om grote hoeveelheden natuurlijk voedsel te verwerken, maar het is nu bijna werkeloos. Erger nog: ons dieet heeft een hormonale nachtmerrie teweeggebracht – verhoogde insuline productie en insulineresistentie. We moeten begrijpen wat we eigenlijk moeten eten en onze manier van leven daaraan aanpassen”.


Troosteten

Troosteten is het consumeren van voedsel om emotionele pijn te verzachten. Het kan variëren van ijs en chocolade tot comfortfood zoals macaroni met kaas of stoofvlees. Hoewel het eten van comfortfood tijdelijke verlichting kan bieden, kan het ook leiden tot overeten en schuldgevoelens achteraf.
Dr. Lindberg ziet troosteten als een verlangen naar moedermelk. “Een verhoogd cortisolniveau (Cortisol, het meester stresshormoon) versterkt je eetlust en het verlangen naar suiker en hoog glycemische voedingsmiddelen gecombineerd met vet, zoals ijs, chocolade en andere soorten troost eten.  Het kan zijn dat je de hele dag doorkomt zonder te eten, maar dat je, als je ’s avonds voor de tv gaat ‘ontspannen’, te buiten gaat aan troosteten” aldus Lindberg.

“Dat is het resultaat van stress en een hoge cortisol productie gedurende je werkdag. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zowel koolhydraten als vet zijn troostend en kalmerend en werken als een antidepressivum. Ze verhogen het serotonine- en endorfineniveau in de hersenen, dat gedaald is als gevolg van een hoog cortisol niveau”.

Natuurlijke voedingsmiddelen zijn rijk aan koolhydraten en bevatten weinig vet. Denk bijvoorbeeld aan fruit, bessen, granen en peulvruchten. Of ze zijn rijk aan vet en bevatten weinig koolhydraten. Denk aan noten, olijven, zaden en avocado. Of ze zijn rijk aan proteïne en vet en bevatten bijna geen koolhydraten, zoals vlees, gevogelte, vis, eieren en schaaldieren.

De combinatie van veel koolhydraten en veel vet vind je alleen in bewerkte, industriële voedingsmiddelen. Net als moedermelk geven deze eetwaren een kalmerend, prettig gevoel, en zo voelen we ons natuurlijk graag. Stress en een hoog cortisol niveau kunnen ertoe leiden dat je deze producten vaak eet. Dit heeft als gevolg een hoog insulineniveau, opslag van buikvet, een grotere kans op diabetes, hartkwalen en kanker tot gevolg.”

Klik hier voor een gedetailleerde lijst met producten.

VIPClub biedt natuurlijk ook het beste van het beste als het gaat om voedingssupplementen.
Deze worden gemaakt in Scandinavië, dus hoogwaardige kwaliteit gegarandeerd!
Wil jij je gezondheid naar een hoger niveau tillen, je balans herstellen of ben je op zoek naar een (vegan) omega-3 visolie? Kijk eens op onze pagina Balanced Lifestyle en bekijk de mogelijkheden. Schroom niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt.